Wednesday 23 October 2013

Langkah Demi Langkah Penghasilan Mee Kuning

Sebagai pensyarah kolej komuniti, saya memang selalu terlibat dalam program komuniti dan kelas - kelas hujung minggu. Banyak permintaan yang diterima kebanyakannya mahukan kaedah penghasilan mee kuning. Sebenarnya kaedahnya adalah mudah cuma mungkin perlukan sedikit kemahiran dan kefahaman dalam bidang pemprosesan hasil bijian. Di sini saya masukkan kaedah penghasilan mee kuning yang dilakukan oleh pelajar saya semester lepas dalam Pemprosesan Hasilan Bijian.

Bahan - Bahan Utama Penghasilan Mee Kuning

Tepung Gandum Protein Tinggi  - 1 Kg
Air                                            - 450 ml
Air Abu                                    - 32 ml
Garam                                      - 20g
Pewarna Kuning                        2 g
Minyak Masak secukupnya

Peralatan yang digunakan ialah mesin mee, mangkuk adunan, periuk, senduk, penapis dan peralatan lain yang dirasakan sesuai.

Kaedahnya

1. Tepung gandum diayak dahulu.Garam, pewarna kuning dan air abu dikacau larut.
2. Tepung gandum digaul dan diuli dengan air larutan garam dan air abu sehingga sebati.



 3. Adunan tadi dipiskan dahulu dan digelek dengan mesin penggelek sebanyak 4-5 kali.




4. Kemudian, barulah dipotong dengan mesin pemotong untuk menghasilkan mee. 

5. Rebus dengan air mendidih (30 - 40 saat) .Angkat apabila ia terapung dan toskan.


6. Cuci dengan air paip bagi menghilangkan kanji - kanji tepung yang ada.


7. Gaul mee kuning dengan minyak secukupnya. Mee sudah disiapkan. Boleh dibungkuskan jika untuk dijual setelah disejukkan. 

selamat mencuba

Dapatkan tips dan teknik menghasilkan mi kuning yang baik untuk industri kecil dengan menghadiri kursus pendek di Kolej Komuniti Sabak Bernam 

No comments:

Post a Comment